Hvordan begynder impotens? Og hvad kan man gøre?

Impotens er en plage der rammer mænd. Faktisk har op mod halvdelen af mænd på ét eller andet tidspunkt i livet, oplevet problemer med impotens. Den kedelige tendens stiger, i takt med at alderen også gør det. Mange forskere og sundhedseksperter mener at tendensen for alvor ”begynder” omkring 40-års alderen, idet mange mænd her kommer ud for helbredsmæssige problemer. De stammer typisk fra en usund livsstil de sidste 20 år der nu har indhentet dem, samt et øget pres på arbejdet i denne alder.

Hvornår og hvordan begynder impotens?

For de flestes vedkommende, starter impotens omkring 40-års alderen, og kommer ofte uden varsel. Ofte er der ikke nogle symptomer der varsler om problemet, og derfor finder man ofte først ud af det under samleje. Mange tror at det er en ”alt-eller-intet” tilstand, hvor man fra den ene dag til den anden, ikke kan få en erektion overhovedet. Det er ikke tilfældet, idet at det kan tage lang tid før problemet viser sig for alvor. Man kan altså have problemer med at få erektion én dag, og dagen efter er der ingen problemer. Et par dage efter igen, får man måske stadig erektion, men kan ikke holde den under hele samlejet. Ugen efter dette, får man ikke erektion – og så videre. Det er altid en god idé at gå til lægen, hvis du mistænker at du kan være ramt af impotens. Så for at opsummere, så gå til lægen hvis du har oplevet:

  • For tidlig / sen sædafgang
  • Problemer med at få erektion
  • Problemer med at holde en erektion

Hvad ligger til grund for impotens?

Impotens er en vanskelig størrelse. Der kan være mange årsager til at impotens begynder at vise sig, og de kan være både fysiske og psykiske. Derudover kan impotens også forårsages af særlige typer af medicin, ligesom det kan være et symptom på en underliggende sygdom.

I de tilfælde hvor impotens begynder på grund af noget psykisk, kan det ofte være ting som stress, depression og angst. Disse sygdomme kan gøre det svært at få og vedholde en erektion, idet der er for mange signaler der går til og fra hjernen.

Problemet kan også bunde ud i en usund livsstil. For meget usund og fed mad kan være medvirkende til dårligt blodomløb, hvilket i dén grad øger risikoen for at blive ramt af impotens. Rygning er også en stor faktor, der kan medføre impotens over længere tid. For højt kolestoroltal, hjertesygdomme, overvægt og alkoholmisbrug er også medvirkende til impotens. Ofte får mange mænd i 40’erne impotens på grund af en kombination af flere af disse ting.

De mange forskellige årsager og svingende påvisning af symptomer gør det meget svært at fjerne ”årsagen” til impotensen. Derudover er mænd som bekendt ekstremt dårlige til at gå til lægen – og med et emne så tabubelagt som impotens, bliver det ikke just lettere at få diagnosticeret problemet.